ÄIDINKIELENÄ MONIKIELISYYS

عريضة المواطنين لتسجيل أكثر من لغة أم واحدة

نظرة عامة

فنلندا هي بلد متعدد اللغات، ولكن رسمياً يمكن للجميع أن يسجلون لغة أم واحدة فقط. تسجيل أكثر من لغة أم واحدة سيسمح بتصميم خدمات متعددة اللغات أفضل، مثل الرعاية الصحية والخدمات الاجتماعية والتعليم. كما سيعطي صورة أفضل عن اللغات التي يتحدثها الناس في فنلندا، وسيعزز المساواة بين اللغات التي يتحدثها الأفراد في العائلة ويعطي صورة أفضل للهوية اللغوية للأفراد.

وبإمكان الأهل الذين لديهم أولاد متعددي اللغات أن يسجلوا أكثر من لغة أم واحدة، وبالتالي لن يحتاج الأهل لاختيار لغة معينة على حساب اللغات الأخرى، ويستطيع الطفل تقوية الهوية الثقافية واللغوية من كلا والديه بشكل أفضل. كما يستطيع البالغون المتعددي اللغات التسجيل بأكثر من لغة أم واحدة، مما يحسن إحساسهم بالهوية والاتصال بثقافتهم الخاصة.

وقد أوصى المجلس الأوروبي بأن يكون من الممكن التسجيل بأكثر من لغة أم واحدة في فنلندا، كما أوصى المجلس بأن يتم الاعتماد على اختيار الناس للغة التي يفضلونها. ولا يشمل نظام المعلومات السكانية اللغات الأخرى التي يتحدثها الفرد، مثل لغة الأسرة أو أي لغة أخرى تم تعلمها. فإن استخدام البيانات من التسجيل إذا لم تمثل البيانات الفعلية للأفراد يؤدي إلى إعطاء بيانات غير دقيقة.

أصبحت التعددية اللغوية أكثر شيوعًا ، فقد حان الوقت لتغيير النظام القديم بحيث يعكس السكان بدقة

في الفنلندية

MITÄ TÄMÄ ALOITE EDISTÄÄ?

USEAMMAN ÄIDINKIELEN REKISTERÖIMINEN

Äidinkieli / kotikieli / ensikieli on tärkeä osa identiteettiä ja kulttuuria. Jos henkilö voi rekisteröidä useamman kuin yhden kielen, hänen identiteettinsä on paremmin edustettuna väestötietojärjestelmässä.

MONIKIELISYYS

Suomi on jo monikielinen maa, jossa on kaksi virallista kieltä, mutta sen asukkaat eivät voi olla virallisesti kaksikielisiä. Tämä aloite tekisi monikielisyydestä virallista ja vahvistaisi monikielisten ihmisten identiteettiä.

TASA-ARVO JA KIELELLISET OIKEUDET

Tämä aloite edistää perheessä puhuttujen kielten tasa-arvoa. Monikielinen Suomi helpottaa äidinkielen opetuksen suunnittelua ja ennakoi tulevaisuuden tarpeita. Se auttaa myös siinä, että monikielisten suomalaisten ei tarvitse todistaa suomen kielen taitoaan

"Mielestäni olisi erittäin tärkeää että lapseni monikielisyys tiedostettaisiin, se on tärkeä osa hänen kehittyvää identiteettiään, haluan että hän kokee kaikki kielensä tasavertaisesti omakseen, että hänellä on oikeus kieliinsä. Haluan myös että hän näkyy tilastotiedoissa, että hänelle tarjotaan palveluita jotka tukevat hänen kieliään jos niihin on mahdollisuus, miten olemassa oleva tuki ja palvelut löytävät hänet jos hänen kieliään ei tiedoteta virallisesti."

-kyselyyn vastaaja

"Tämä antaisi oikeamman kuvan kielitaidosta. Näkisin, että tämä lisäisi myös yhteiskunnan ymmärrystä monikielisyydestä. Nyt kielet jäävät piiloon eikä tiedetä kuinka paljon monikielisiä ihmisiä Suomessa on. Näkisin, että tämä auttaisi myös kielellisten oikeuksien toteutumista ja suunnittelua esim. oman äidinkielen opinnot."

-kyselyn vastaaja

woman sitting on grass while facing boy in brown hat
woman sitting on grass while facing boy in brown hat

تابعنا على وسائل التواصل الإجتماعي

OTA YHTEYTTÄ

Kysymyksiä?

Haluatko tietää lisää?

Oletko kiinnostunut tukemaan meitä?

Aloitetta tukemassa

Familia ry

Adoptioperheet ry

Oman äidinkielen opettajat ry

Mixed Finns ry

Kulttuurikeskus Ninho ry

Monimuotoiset perheet -verkosto

Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry

Suomen Uusperheiden Liitto ry

Suomen somalialaisten liitto

Viittovat perheet ry

Kuurojen Liitto ry

Fem-R

Suomen Syrjinnänvastainen Foorumi ry

Väestöliitto

Mothers in Business ry

Moniheli ry

Suomi-Venäjä-seura

FINN-MAMU

Monikulttuurinen

yhdistys ry

SahWira Africa

International - SAWI

CODA Finland

Yhteiset lapsemme

Karjalan sivistysseura