ÄIDINKIELENÄ MONIKIELISYYS

چندزبانگی به عنوان زبان مادری

خلاصه

فنلاند یک کشور چند زبانه است، اما به طور رسمی همه فقط می توانند یک زبان مادری ثبت شده داشته باشند. ثبت بیش از یک زبان مادری امکان برنامه ریزی خدمات چندزبانه بهتری را فرآهم می کند، به عنوان مثال در مراقبت های بهداشتی، خدمات اجتماعی و آموزشی. همچنین تصویر بهتری از زبان هایی که در فنلاند صحبت می شود به ما می دهد و همچنین برابری زبان های گفتاری را در خانواده ارتقا می دهد و تصویر بهتری از هویت زبانی افراد ارائه می دهد.

امکان ثبت بیش از یک زبان مادری همچنین به این معنی است که والدین کودکان چند زبانه مجبور نخواهند بود یک زبان را به جای زبان دیگر انتخاب کنند وکودک می تواند ارتباط بهتری با زبان و میراث هر دو والدین داشته باشد. بزرگسالان چند زبانه همچنین می توانند بیش از یک زبان مادری را ثبت کنند که این امر باعث بهبود احساس هویت وارتباط آنها با فرهنگ خود می شود.

کمیته وزیران شورای اروپا توصیه کرده است که ثبت بیش از یک زبان مادری در فنلاند باید امکان پذیر باشد. این کمیته همچنین توصیه کرده است که انتخاب زبان باید بر اساس انتخاب خود افراد باشد.

زبان های دیگری که توسط فرد صحبت می شود، مانند زبان مادری یا زبان آموخته شده دیگر، در سیستم اطلاعات جمعیت گنجانده نشده است. اگر اطلاعات نشان دهنده افراد نباشد، گرفتن اطلاعات از ثبت اسناد گمراه کننده است. چندزبانگی روز به روز رایج تر می شود، بنابراین زمان آن فرا رسیده است که سیستم قدیمی را تغییر دهیم تا سیستم اطلاعات جمعیت را با دقت بیشتری در اختیار قرار دهد.

اقرأ أكثر

MITÄ TÄMÄ ALOITE EDISTÄÄ?

USEAMMAN ÄIDINKIELEN REKISTERÖIMINEN

Äidinkieli / kotikieli / ensikieli on tärkeä osa identiteettiä ja kulttuuria. Jos henkilö voi rekisteröidä useamman kuin yhden kielen, hänen identiteettinsä on paremmin edustettuna väestötietojärjestelmässä.

MONIKIELISYYS

Suomi on jo monikielinen maa, jossa on kaksi virallista kieltä, mutta sen asukkaat eivät voi olla virallisesti kaksikielisiä. Tämä aloite tekisi monikielisyydestä virallista ja vahvistaisi monikielisten ihmisten identiteettiä.

TASA-ARVO JA KIELELLISET OIKEUDET

Tämä aloite edistää perheessä puhuttujen kielten tasa-arvoa. Monikielinen Suomi helpottaa äidinkielen opetuksen suunnittelua ja ennakoi tulevaisuuden tarpeita. Se auttaa myös siinä, että monikielisten suomalaisten ei tarvitse todistaa suomen kielen taitoaan

"Mielestäni olisi erittäin tärkeää että lapseni monikielisyys tiedostettaisiin, se on tärkeä osa hänen kehittyvää identiteettiään, haluan että hän kokee kaikki kielensä tasavertaisesti omakseen, että hänellä on oikeus kieliinsä. Haluan myös että hän näkyy tilastotiedoissa, että hänelle tarjotaan palveluita jotka tukevat hänen kieliään jos niihin on mahdollisuus, miten olemassa oleva tuki ja palvelut löytävät hänet jos hänen kieliään ei tiedoteta virallisesti."

-kyselyyn vastaaja

"Tämä antaisi oikeamman kuvan kielitaidosta. Näkisin, että tämä lisäisi myös yhteiskunnan ymmärrystä monikielisyydestä. Nyt kielet jäävät piiloon eikä tiedetä kuinka paljon monikielisiä ihmisiä Suomessa on. Näkisin, että tämä auttaisi myös kielellisten oikeuksien toteutumista ja suunnittelua esim. oman äidinkielen opinnot."

-kyselyn vastaaja

woman sitting on grass while facing boy in brown hat
woman sitting on grass while facing boy in brown hat

ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید

OTA YHTEYTTÄ

Kysymyksiä?

Haluatko tietää lisää?

Oletko kiinnostunut tukemaan meitä?

Aloitetta tukemassa

Familia ry

Adoptioperheet ry

Oman äidinkielen opettajat ry

Mixed Finns ry

Kulttuurikeskus Ninho ry

Monimuotoiset perheet -verkosto

Espoon monikulttuuriset lapset ja nuoret ry

Suomen Uusperheiden Liitto ry

Suomen somalialaisten liitto

Viittovat perheet ry

Kuurojen Liitto ry

Fem-R

Suomen Syrjinnänvastainen Foorumi ry

Väestöliitto

Mothers in Business ry

Moniheli ry

Suomi-Venäjä-seura

FINN-MAMU

Monikulttuurinen

yhdistys ry

SahWira Africa

International - SAWI

CODA Finland

Yhteiset lapsemme

Karjalan sivistysseura